KaramBBa - ciastko promujące Bielsko-Białą
Wadowice mają swoje kremówki, Poznań rogale marcińskie, Warszawa wuzetki... Teraz Bielsko-Biała też ma swoje ciastko, które nazwano "KaramBBa".
KaramBBa – to ciastko, które będzie promować Bielsko-Białą. 19 sierpnia 2021 r.podczas konferencji prasowej w Willi Sixta odbyła się pierwsza oficjalna degustacja słodkiej nowości.
Pomysł na to, aby Bielsko-Biała miało swoje ciastko, zrodził się podczas planowania programu obchodów jubileuszu 70-lecia połączenia miast. Bielski Gastronom" złożył propozycję z Ciastkiem BB. Najpierw odbył się wewnątrzszkolny konkurs w ZSGiH, a potem miejski na promujące miasto. Konkurs miejski nie przyniósł rozstrzygnięcia, ale jeden z członków jury - mistrz cukierniczy z Poznania - Paweł Mieszała zobowiązał się, że wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Handlowych przygotuje recepturę ciastka. I tak powstała KaramBBa - beza przełożona białą masą z nutką ajerkoniaku i konfiturą z czarnego bzu. Konfitura ta zwana jest w Wielkopolsce hyćką, stąd robocza nazwa ciasta "KaramBBa z hyćką".
Ciastko "KaramBBa" jest już w sprzedaży od 27 października 2021r. O czym można przeczytać na oficjalnej stronie Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej https://ms.bielsko-biala.pl/aktualnosci/1/karambba-w-sprzedazy
Fotografie: oficjalna strona Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej https://ms.bielsko-biala.pl/index.php/aktualnosci/1/karambba-z-hycka
Więcej o ciastku promującym miasto w artykule "KaramBBa z hyćką" w nr 17/2021 Magazynu Samorządowego "W Bielsku-Białej" i na stronie https://ms.bielsko-biala.pl/index.php/aktualnosci/1/karambba-z-hycka